Privacy and GPDR Cookie Consent

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΜΩΡΩΝ

Παρακάτω παραθέτουμε διάφορες ερωτήσεις μαμάδων για θέματα ύπνου. Η ενότητα διαρκώς ανανεώνεται. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι και δε βρίσκετε την απάντηση στην ενότητα, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε στέλνοντάς μας e-mail ή γράφοντάς μας στη σελίδα μας στο facebook. 
 
 
Αλλάζει η θερμοκρασία του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας;
Όσο το μωρό σας είναι πολύ μικρό, δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του με ρίγος ή εφίδρωση. Είναι λοιπόν  σημαντικό εσείς να βοηθήσετε το μωρό σας να διατηρήσει μία ασφαλή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18 βαθμούς κελσίου. Τα σκεπάσματα πρέπει να είναι ελαφριά και βαμβακερά και το κεφάλι δεν πρέπει ποτέ να καλύπτεται. 
 
Πότε ξεκινούν τα μωρά να ονειρεύονται;
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δείχνει δραστηριότητα στην περιοχή που αφορά τα όνειρα, ακόμη και από τη μήτρα. 
 
Πότε μαθαίνει το μωρό τη διαφορά μέρας και νύχτας;
Τα μωρά μαθαίνουν τη διαφορά μέρας και νύχτας γύρω στους 2-3 μήνες. Τα νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν αυτόματα την ώρα που είναι να κοιμηθούν. Ο χρόνος ύπνου των μωρών ισομοιράζεται μεταξύ μέρας και νυχτάς. Όπως όμως μεγαλώνει αρχίζει να κοιμάται κυρίως τη νύχτα και να κοιμάται μικρότερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό γίνεται γύρω στον τρίτο μήνα, ίσως κάποιες φορές και λίγο νωρίτερα. 
Το βιολογικό ρολόι του μωρού σας επηρρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων. Το εσωτερικό κιρκαδικό ρολόι του μωρού, βρίσκεται σε μία περιοχή του εγκεφάλου του που λέγεται υποθάλαμος και το βοηθάει να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Το κιρκαδικό ρολόι δεν δουλεύει μόνο του, χρειάζεται εξωτερικά στοιχεία, όπως το φως και το σκοτάδι, η ένταση των θορύβων, ο χρόνος των γευμάτων. Ανταποκρίνεται δε και σε συνθήκες του ίδιου του μωρού, όπως η θερμοκρασία του σώματός του, η πείνα και τα επίπεδα συγκεκριμένα ορμονών. 


Θέλω να κόψω τα νυχτερινά ταϊσματα. Είναι αλήθεια ότι δίνοντας στο μωρό νερό αντί για γάλα το αποθαρρύνω να ξυπνήσει;
Όχι. Για να κόψετε το νυχτερινό τάϊσμα, θα πρέπει να είστε σίγουροι αρχικά, ότι το μωρό δε χρειάζεται γάλα τη νύχτα. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει από τα 7 κιλά του μωρού ή ακόμη καλύτερα μετά τους 6 πρώτους μήνες. Μέχρι τότε το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας θα ζητάει να φάει και τη νύχτα. Για να μεταβείτε στην περίοδο που το μωρό δεν ξυπνάει τόσο συχνά, περιππου στους 3 μήνες, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το μωρό έφαγε όλο το τελευταίο βραδυνό του γεύμα και δεν αποκοιμήθηκε με το μπουκάλι ή πάνω στο στήθος. Έτσι το μωρό δε θα συνδέει το μπουκάλι ή το στήθος με τον ύπνο και θα κοιμάται ανεξάρτητα. 

Μετά τους 4 μήνες, μπορείτε να δίνετε λίγο νερό στο μωρό που ξυπνάει, αλλά μόνο αν το μωρό έχει μάθει να κοιμάται χωρίς μπουκάλι ή στήθος. 

Το νεογέννητο μωρό μου δεν κοιμάται για περισσότερο από 2 ώρες τη φορά. Είμαι απόλυτα εξαντλημένη. Μπορείτε να με συμβουλέψετε, για να τα καταφέρω μέσα στη μέρα;

Αυτές τις πολύτιμες αλλά εξαντλητικές πρώτες εβδομάδας, ο ύπνος είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με το τάϊσμα του μωρού. Πολλά νεογέννητα έχουν ανάγκη από τάϊσμά κάθε δύο ώρες. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα απλό ημερολόγιο, ώστε να έχετε μία καθαρή εικόνα των συνηθειών του μωρού σας και να καταλάβετε αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ρουτίνες. Τα μωρά αυτής της ηλικίας χρειάζονται πολύ αγκαλιά και κούνημα. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά δεν είναι μία περίοδος που θα κρατήσει για πάντα. Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας γύρω στις 6 εβδομάδες, οπότε στο διάστημα αυτό χαλαρώστε την προσοχή σας στο νοικοκυριό και συνειδητοποιήστε ότι αυτή η περίοδος είναι μία μεγάλη επένδυση για την συναισθηματική και φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε κατά το δυνατόν, την ώρα που το μωρό σας κοιμάται. 

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να εκπαιδεύω το μωρό μου στον ύπνο;

Η εκπαίδευση ύπνου πρέπει να είναι μία φυσική διαδικασία που ξεκινάει όταν το μωρό σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μέρας και νύχτας. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας σε αυτό από νωρίς, έχοντας το μωρό σας εκτεθειμένο στο φως κατά τη διάρκεια της μέρας και χαμηλώνοντας τα φώτα κατά το απόγευμα. Με ένα νεογέννητο η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι το τάϊσμα, η αγκαλιά και το μεταξύ σας δέσιμο και αν το καταφέρετε αυτό καλά, θα βάλετε και τα θεμέλια για τον καλό ύπνο. Ακουλουθώντας κάθε βράδυ μία απλή ρουτίνα ύπνου από τις πρώτες ακόμη μέρες, θα βοηθήσετε σημαντικά το μωρό σας να αναγνωρίζει τα βασικά βήματα που το οδηγούν στην ώρα του ύπνου και στο κρεβάτι του. 

Επιπλέον, όταν το μωρό σας είναι ήρεμο και νυστάζει βοηθήστε το να αποκοιμηθεί στο κρεβάτι του, χωρίς να το κουνάτε ή να το ταϊζεται, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα να κοιμάται μόνο του, χωρίς εξάρτηση από άλλους παράγοντες. Μην αφήνετε ωστόσω το μωρό σας να κλαίει μοναχό του και να νιώθει άγχος για την ώρα του ύπνου. 

Υπάρχει κάποιος πιο ήπιο τρόπος από το ελεγχόμενο κλάμα για να βοηθήσω το 4 μηνών μωρό μου να μάθει να κοιμάται όλη τη νύχτα;

Ναι υπάρχει και παρότι μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο, θα είναι εξίσου αποτελεσματικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και υπομονή. 

Ξεκινήστε με μία συνεπή ρουτίνα ύπνου μία ώρα νωρίτερα από την συνήθη ώρα ύπνου. Μην ανηχείτε αν σας πάρει περισσότερο τον πρώτο καιρό. Είναι καλύτερα να ακολουθήσετε ένα φυσικό τρόπο που το παιδί θα αποκοιμιέται και μετά να μετακινήσετε την ώρα ύπνου πιο νωρίς. Μετά το μπάνιο, δώστε στο μωρό σας το γάλα του αλλά μην το αφήνετε να αποκοιμηθεί με αυτό. Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί καλά και μετά βάλτε το στην κούνια του, όσο ακόμη είναι ξύπνιο αλλά νυσταγμένο. Παραμείνετε δίπλα στο μωρό σας, χαϊδεύοντάς το απαλά στην πλάτη, κάνοντας σσσ.. μέχρι να αποκοιμηθεί. Μπορεί να κλάψει λίγο, αλλά θα είναι από την κούραση. Ξέρετε ότι είναι πια έτοιμο για ύπνο και όταν έρθει η ώρα θα κοιμηθεί. 

Όταν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ταϊστε το αν χρειάζεται και μετά βάλτε το πάλι στο κρεββατάκι του, όσο είναι πάλι ξύπνιο. Κάντε το να αισθανθεί άνετα, όπως κάνατε και την πρώτη φορά. Βοηθώντας το μωρό σας να αποκοιμηθεί χωρίς κούνημα ή τάισμα, θα του μάθετε να είναι ανεξάρτητο στον ύπνο του και δε θα χρειαστεί να το αφήσετε να κλαίει μόνο του. 

Κοιμάμαι στο ίδιο κρεββάτι με την 12 μηνών κόρη μου την οποία θηλάζω, αλλά θέλω να τη μεταφέρω στο κρεββάτι της, γιατί μένω άγρυπνη όλη τη νύχτα. Όταν όμως τη βάζω στο κρεββάτι της αρχίζει και φωνάζει. Τι να κάνω;

Ξεκινήστε να εφαρμόζετε μία ρουτίνα ύπνο, λίγο πριν τη ώρα που ξέρετε ότι θα αποκοιμηθεί. Μετά το μπάνιο της, φορέστε της καθαρά ρούχα, θηλάστε την σε μία καρέκλα δίπλα στο κρεββάτι της. Μην την αφήσετε να κοιμηθεί καθώς θηλάζει. Αφού πια έχει θηλάσει και ενόσω ξύπνια, κρατήστε την στην αγκαλιά σας και ρέψτε την καλά. Κατά τη διάρκεια αυτής της ρουτίνας, τραγουδήστε της ένα αγαπημένο της νανούρισμα που έχει ήδη μάθει ή θα μάθει να αναγνωρίζει σαν σύνθημα της ώρας του ύονου και μετά βάλτε τη στο κρεββάτι της όσο είναι ακόμη νυσταγμένη αλλά ξύπνια. Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει να κλαίει, καθώς όλα αυτά θα της είναι καινούργια, αλλά αν είστε ήρεμη θα νιώσει σιγουριά και θα ηρεμήσει. Δεν υπάρχει λόγος να την αφήσετε μόνη της. Στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερα αν παραμείνετε δίπλα στην κούνια της και τη διαβεβαιώνετε για την παρουσία σας. Έτσι σταδιακά θα μάθει ότι η κούνια της είναι ένα ασφαλές μέρος και σιγά σιγά θα θέλει και η ίδια να απολαμβάνει την άνεση του κρεββατιού της (όπως άλλωστε και εσείς). 

Το μωρό μου είναι 6 μηνών και ακόμη ξυπνάει 3 φορές μέσα στη νύχτα και ζητάει να το ταϊσω. Τι να κάνω;

Στους 6 μήνες, αν το μωρό σας είναι υγιές, αυξάνει σωστά το βάρος του και έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, δεν χρειάζεται πλέον νυχτερινό τάισμα για λόγους διατροφής. Συχνά όμως σε αυτή την τόσο απολαυστική ηλικία, πολλά μωρά ξεκινούν να ζητάνε φαγητό τη νύχτα ακόμη και πιο συχνά από όσο ξυπνούσαν όσο ήταν νεογέννητα. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργείτε στο μυαλό τους μία στενή σύνδεση του φαγητού με τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι ότι το μωρό σας κατα τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να κλάψει για να φάει, προκειμένου να ξαναβολευτεί στον ύπνο του. Μπορεί να το δείτε να τρώει ακόμη και με λαιμαργία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το μωρό σας πεινάει. Η λύση είναι να σταματήσετε να ταϊζετε το μωρό σας όταν το αποκοιμίζετε αρχικά. Προσπαθήστε να του διαβάσετε μία όμορφη ιστορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώστε το φαγητό και βάλτε το μωρό στην κούνια του όσο είναι ακόμη ξύπνιο. Τον πρώτο καιρό θα το δείτε να διαμαρτύρεται έντονα, αν όμως είστε ήρεμη και αποφασιστική και το παρηγορείτε όμορφα όσο είναι στην κούνια του, θα δείτε ότι σύντομα θα κόψει τα νυχτερινά γεύματα και θα ξεκινήσετε και οι δυο σας να απολαμβάνετε έναν όμορφο και αδιάκοπο νυχτερινό ύπνο.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε το ελάχιστο βάρος και μήκος που πρέπει να έχει το μωρό σας στις διάφορες ηλικίες για να είστε σίγουροι ότι δεν ξυπνάει για λόγους διατροφής ή ανάγκης του οργανισμού για τροφή. 

Δεν μπορώ να καταφέρω το 5 μηνών μωρό μου να κοιμάται ανάσκελα. Διαρκώς γυρνάει. Τι να κάνω; Πειράζει να την αφήσω μπρούμυτα;

Ακόμη και αν το μωρό σας αποφασίζει να κοιμάται μπρούμυτα, εσείς πρέπει να να το βάλετε και πάλι ανάσκελα, όπως στην βάλατε στην αρχή της νύχτας. Σύμφωνα με το Lullaby Trust δεν είναι αναγκαίο να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να γυρίζετε το μωρό σας, όταν όμως βλέπετε ότι έχει γυρίσει μπρούμυτα, ή αν κλαίει επειδή προσπαθεί να γυρίσει και δεν μπορεί, απαλά το γυρίζετε και πάλι ανάσκελα. 

Όταν το μωρό σας, γύρω στους 6 μήνες μπορεί και στριφογυρνάει με άνεση μόνο του και μπορεί από τη μπρούμυτη θέση να γυρίσει ανάσκελα, τότε μπορείτε πλέον αν κοιμάστε πιο ήσυχα καθώς η μπρούμητη θέση είναι πια η επιλογή του.